Velikonoční pokrmy našich předků a recepty, které si můžete připravit

Velikonoce jsou nejen svátkem duchovního znovuzrození, ale i obdobím, kdy se na Slovensku tradičně připravovala jídla symbolizující jaro, hojnost a nové začátky. Mnohé z těchto pokrmů se dědily z generace na generaci a i dnes si je můžeme připravit podle receptů, které nám přiblížila známá etnoložka Kateřina Nádaská.

 

 

Pečené jehně nebo kůzle

V minulosti bylo pečení jehněte nebo kůzlete nedílnou součástí velikonočního nedělního oběda. Toto jídlo symbolizovalo nevinnost a nové začátky.

Ingredience:

– 4 stroužky česneku

– sůl, pepř

– 2 lžíce vepřového sádla

– rozmarýn a tymián

– 200 ml bílého vína

Postup:

1. Maso omyjte a osušte.

2. Česnek protlačte, smíchejte se solí, pepřem, rozmarýnem a tymiánem.

3. Maso potřete touto směsí, polijte rozpuštěným sádlem a nechte alespoň 2 hodiny marinovat.

4. Vložte do pekáče, podlijte vínem a pečte při 180 °C přibližně 90 minut, přičemž maso pravidelně podlévejte šťávou.

 

 

Velikonoční baba

Tento pokrm měl různé varianty v závislosti na regionu. Například v Martině se připravovala velikonoční baba s houbami a medvědím česnekem.

Ingredience:

– 5 rohlíků

– 150 ml mléka

– 200 g oravské slaniny

– 2 hrsti sušených hub

– 5 vajec

– sůl, mletý pepř

– medvědí česnek (nebo petrželka)

Postup:

1. Houby namočte do horké vody na 30 minut.

2. Rohlíky nakrájejte na kostičky a zalijte mlékem.

3. Slaninu osmahněte, přidejte k rohlíkům spolu s nasekanými houbami a žloutky.

4. Dochuťte solí, pepřem a nasekaným medvědím česnekem.

5. Nakonec přidejte sníh z bílků, promíchejte a pečte při 180 °C asi 50 minut.

 

 

Jarní bramborová baba

V obci Lomná byla oblíbená bramborová baba, která se připravovala ze syrových brambor, majoránky a dalších ingrediencí.

Ingredience:

– 1 kg syrových brambor

– 2 vejce

– 100 g uzené slaniny

– 2 stroužky česneku

– sůl, majoránka

– černý pepř

Postup:

1. Brambory oloupejte, nastrouhejte a vyždímejte přebytečnou vodu.

2. Přidejte vejce, prolisovaný česnek, majoránku, sůl a pepř.

3. Slaninu osmahněte a vmíchejte do směsi.

4. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C přibližně 60 minut, dokud povrch není křupavý.

 

 

Pečivo ve tvaru beránka

Symbolické pečivo ve tvaru beránka se peklo v hliněných formách a bylo součástí svátečního stolu.

Ingredience:

– 300 g polohrubé mouky

– 150 g cukru

– 4 vejce

– 100 ml mléka

– 100 ml oleje

– 1 prášek do pečiva

– vanilkový cukr

 – citrónová kůra

Postup:

1. Vymíchejte žloutky s cukrem, přidejte olej, mléko a citronovou kůru.

2. Přisypte mouku s práškem do pečiva.

3. Nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků.

4. Pečte v hliněné formě na beránka při 180 °C asi 40 minut.

 

 

Calty a vošouchy

Na Záhoří se pekly calty, zatímco ve Vajnorech byly populární vošouchy z kynutého těsta, které se připravovaly na slano se slaninou nebo na sladko s tvarohem či zelím.

Ingredience:

– 500 g polohrubé mouky

– 300 ml mléka

– 20 g droždí

– 1 lžíce cukru

– 1 vejce

– sůl

– slanina nebo tvaroh na nádivku

Postup:

1. Z droždí, cukru a vlažného mléka připravte kvásek.

2. Z mouky, vejce, soli a kvásku vypracujte těsto a nechte kynout.

3. Těsto rozdělte na bochánky, naplňte slaninou nebo tvarohem a pečte při 180 °C asi 30 minut.

 

Nezapomeňte při prostírání stolu dodat sváteční atmosféru krásnými velikonočními ubrousky, které podtrhnou výjimečnost tohoto období a dotvoří příjemnou rodinnou pohodu.

 

 

Odběr novinek

Zadejte svůj e-mail a užijte si všechny rady, tipy a novinky.

Zadejte prosím platný e-mail
Před odesláním musíte souhlasit

Přečtěte si další články z této kategorie: tipy jídlo stolování
Další články

Jak zabavit děti s ubrousky u velikonočního stolu: Hravé tipy na tvůrčí chvíle

Velikonoce jsou čas, kdy se rodina setkává u bohatě prostřeného...

Zjistit více

Vyrobte si velikonoční dekoraci z obalů na vajíčka

Oslavte Velikonoce tvořivě. Vyrobte si krásnou dekoraci z obalů na...

Zjistit více

Tipy pro velikonoční stolování s kreativními ubrouskovými dekoracemi

Velikonoce jsou ideálním časem na to, abyste se věnovali nejen...

Zjistit více