Tyto letní dobroty musíte ochutnat
Léto je v plném proudu a vy se určitě chystáte na pláž nebo na výlet do přírody. Letní dny však vyžadují osvěžení také v podobě stravy. Lehké, šťavnaté, pestré a plné vitamínů. Inspirujte se našimi tipy.
Ideální potraviny k letnímu občerstvení jsou zelenina a ovoce. Mají dostatek vitamínů, minerálních látek a vody. A mnoho druhů vydrží i mimo chladničku.
Pokud se chystáte na piknik, určitě investujte do kvalitních chladících tašek nebo boxů, do nichž se ukládají zmrzlé vložky přímo z mrazničky. Pevně zavřené tak určitě splní svůj úkol a na vaše dobroty udrží na pár hodin v chladu. Nebo si můžete vyrobit obal na potraviny z vosku podle našeho videonávodu. Je znovupoužitelný a potraviny v něm vydrží déle čerstvé.
Veselé špízy
Vyzkoušejte kupříkladu špízy z čerstvého ovoce. Na špejli napíchněte několik druhů ovoce, třeba ananas, meloun, jahodu, ostružinu, jablko a o zdravou svačinku máte postaráno. Takové pestré špízy vydrží ještě déle, pokud ovoce předtím zamrazíte.
Originální pomazánka
Dalším ze skvělých tipů je cizrnová pomazánka, která je velmi rychlá – jednoduše společně rozmixujte uvařenou cizrnu (nebo použijte konzervovanou), pastu tahini (pasta ze sezamových semínek), citronovou šťávu, olivový olej, česnek, sůl a trochu pepře a máte tzv. hummus. Je-li směs příliš hustá, zřeďte ji vodou z konzervované cizrny. Hummus si můžete nabírat salátovou okurkou, mrkví, plátky papriky či jen tak lžičkou.
Syté a jednoduché
Ideálním jídlem na pláž či piknik jsou různé wrapy a sendviče. Mezi oblíbená letní jídla také patří těstovinový salát. U těchto typů jídel je dobré to, že ingredience si namícháte doslova podle své chuti. Okurka, mozzarella, bílý jogurt, kapka olivového oleje a lístky čerstvé bazalky vytvoří osvěžující oběd. Nebo vyzkoušejte třeba nastrouhanou kedlubnu s mrkví a těstovinami přelitý jogurtovou zálivkou.
Óda na salát
Máte rádi nezvyklé kombinace? Osvěžte si léto tímto šťavnatým melounovo- rajčatovým salátem se sýrem feta.
Co budete potřebovat
– 1 menší meloun
– čerstvou mátu
– červenou cibuli nakrájenou na tenké plátky
– cherry rajčátka
– 2 lžíce olivového oleje
– 2 lžíce limetkové šťávy
– 1 lžičku medu
– sůl a pepř
– sýr feta
Jak na to
Odstraňte slupku z vodního melounu, dužinu nakrájejte na větší trojúhelníky a naaranžujte je na talíř. Nahoru dejte čerstvou mátu, červenou cibulku a pokrájená cherry rajčátka. V misce smíchejte olivový olej, čerstvou limetkovou šťávu, med, sůl a pepř. Lžící pokapejte meloun a nahoru přidejte v ruce rozdrcený sýr feta. Dobrou chuť.
A malý tip na závěr
Nezapomeňte si nepromokavou deku, síťované “klobouky”, které jídlo ochrání před hmyzem, příbory, talíře, pěkné ubrousky a papírové utěrky. A samozřejmě dobrou náladu.
Palačinky s jablečnou náplní
Představte si vůni jemných palačinek, které se na talíři spojují...
Zjistit víceJak si vyrobit papírového ježka? – video
Vyrobte si s dětmi jednoduchého ježka, který vám rozjasní podzim. ...
Zjistit víceJak si co nejvíc užít vánoční trhy?
Vánoční trhy jsou jednou z nejkrásnějších a nejmagičtějších součástí adventního...
Zjistit více