Tradiční zimní jídla a nápoje u nás i ve světě

Zima je obdobím, kdy se těšíme na všechna tradiční jídla, která nám připomínají nevinné dětství v kruhu rodiny. Tradiční zimní kuchyně se vyznačuje těžkými, ale i výživnými jídly a pitím, které nám pomáhají užít si i chladné dny s úsměvem na tváři. Ať už se jedná o klasické polévky, ryby, řízky nebo sladké dezerty, zima nabízí širokou paletu chutí a vůní. Pojďme se podívat na některá tradiční, ale i exotická zimní jídla a nápoje, které si můžete vychutnat během tohoto chladného období.
Tradiční česká zimní jídla a nápoje
Zelňačka
Tato lahodná polévka je sice typická pro Vánoce, ale dobře padne i během chladných zimních měsíců. Zelí známe na různé způsoby, někdo ji připravuje jen se zelím a klobásou, jiní ji preferují smetanovou s uzeným masem. Chybět samozřejmě nesmí sušené houby a brambory.
Strapačky a halušky
Obě tato jídla se považují za typicky zimní, i když chutnají v každém ročním období výborně. Podávat se mohou s brynzou, slaninou, klobáskou, kysaným zelím, ale i vepřovým masem.
Pečené maso a dušená zelenina
V zimě často saháme po těžších a výživnějších jídlech, jako je pečené maso s dušenou zeleninou. Svíčková nebo pečená kachna se zelím a knedlíky jsou klasiky, které se na Slovensku připravují během svátků a zimních oslav.
Svařené víno
Svařené víno, známé také jako punč, je jedním z nejoblíbenějších nápojů během zimy. Tento aromatický nápoj se připravuje z červeného vína, které se vaří spolu s různými kořeními, jako jsou hřebíček, skořice, pomerančová kůra a cukr. V některých variantách se do gloggu přidává také rum nebo brandy.
Medovina
V zimních měsících, zejména během svátků, se často popíjí i medovina, která je známá svou nasládlou chutí. Tento nápoj se vyrábí z medu a může být podáván teplý nebo studený.
Chcete zkusit něco světového?
Pokud jste již přesyceni slovenskými klasikami, objevte sváteční jídla oblíbená ve světě:
Velká Británie
Tradičně se servíruje pečené krůtí maso, které bývá plněno směsí z chleba, bylinek, cibule a slaniny. K tomu se podávají pečené brambory, růžičková kapusta, mrkev a samozřejmě vánoční omáčka.
Itálie
Na štědrovečerním stole často nechybí polévky jako minestrone (zeleninová polévka) nebo brodo (vývar), které jsou předkrmy na Vánoce. K tradičním vánočním dezertům patří také panettone, italský vánoční koláč s kandovaným ovocem a rozinkami.
Japonsko
V Japonsku se Vánoce slaví trochu jinak. Přestože to není tradiční svátek, stalo se populárním zvykem, že Japonci si o Vánocích dopřejí KFC (Kentucky Fried Chicken). Tento zvyk vznikl v 70. letech a od té doby je velmi populární. Dalším typickým svátečním jídlem jsou vánoční koláče, které jsou tradičně zdobeny ovocem a smetanou.
Německo
V Německu jsou během Vánoc nedílnou součástí jídel bratwurst (tradiční německé klobásy), které se připravují na grilu a často se podávají se kysaným zelím. K tomu jsou velmi oblíbené i různé druhy vánočních cukroví jako lebkuchen (perníky) a zimtsterny (skořicové hvězdy). Štóly, tradiční vánoční ovocné koláče, které jsou plněny marcipánem, rozinkami, ořechy a pepřem, jsou také velmi oblíbené.
Nezapomeňte si sváteční stůl ozdobit vánočními ubrousky, neboť jíme i očima. A ať už si budete pochutnávat na slovenském nebo světovém jídle, nejlépe bude chutnat a nejvíce zahřeje ve společnosti oblíbených lidí. Dobrou chuť!
Velikonoční pokrmy našich předků a recepty, které si můžete připravit
Velikonoce jsou nejen svátkem duchovního znovuzrození, ale i obdobím, kdy...
Zjistit víceJak zabavit děti s ubrousky u velikonočního stolu: Hravé tipy na tvůrčí chvíle
Velikonoce jsou čas, kdy se rodina setkává u bohatě prostřeného...
Zjistit víceVyrobte si velikonoční dekoraci z obalů na vajíčka
Oslavte Velikonoce tvořivě. Vyrobte si krásnou dekoraci z obalů na...
Zjistit více