Minimalistické valentýnské recepty pro zaneprázdněné

Mnoho lidí Valentýn neuznává, neboť ho považuje za smyšlený a komerční svátek. Avšak tento svátek sahá až do 3. století našeho letopočtu, kdy právě římský kněz Valentýn oddával zamilované páry i přes zákaz císaře Claudia. Kněz byl popraven 14. února a před smrtí napsal milostný dopis dceři vězeňského dozorce, a tak vzniklo první valentýnské přání.

Ať už Valentýna slavíte, nebo ne, ať jste v páru, nebo single, stále si ho umíte zpříjemnit chutným jídlem. A že nemáte čas? Nevadí, přinášíme vám seznam opravdu jednoduchých receptů, které zvládne každý.

Mini quiche s kozím sýrem a bylinkami

Ingredience:

– 1 balení listového těsta,

– 150 g kozího sýra,

– 3 vejce,

– 100 ml smetany ke šlehání,

– čerstvé bylinky (rozmarýn nebo tymián),

– sůl a pepř

Postup: 

1. Těsto vyložte do formiček.

2. V misce rozmíchejte vejce, smetanu, sůl a pepř.

3. Přidejte nadrobený kozí sýr a nasekané bylinky.

4. Nalijte směs do formiček.

5. Pečte 20 až 25 minut na 180 °C, dokud nebudou zlatavé a pevné.

Tajný tip: Kupte si formičky s odnímatelným dnem k vyjmutí bez poškození.

Těstoviny carbonara

Ingredience:

– 200 g těstovin (ideálně špagety),

– 100 g slaniny,

– 2 vejce,

– 50 g strouhaného parmazánu,

– sůl a pepř

Postup:

1. Uvařte těstoviny podle návodu a hlavně al dente.

2. Na pánvi opečte slaninu do křupava.

3. V misce smíchejte vejce, parmazán, sůl a pepř.

4. Uvařené těstoviny smíchejte se slaninou a ihned zalijte vaječnou směsí.

5. Rychle promíchejte, aby vznikla krémová omáčka.

Tajný tip: Pokud vaříte pro svou polovičku, nezapomeňte kuchyni pořádně uklidit, v čemž vám pomůže tento pomocník

Valentýnské toasty

Ingredience:

– 2 plátky toastu,

– 100 g krémového sýra,

– 3 až 4 jahody,

– med podle chuti

Postup:

1. Opečte toasty dozlatova.

2. Na každý plátek toastu natřete krémový sýr.

3. Jahody nakrájejte na tenké plátky a pokladte na sýr.

4. Pokapejte medem a vykrojte do srdíčkových tvarů pomocí formičky.

Tajný tip: Využít můžete jakýkoli typ chleba, nejen toast.

Čokoládové fondue

Ingredience:

– 200 g tmavé čokolády,

– 100 ml smetany ke šlehání,

– jahody, banány, maliny (nebo jiné ovoce podle chuti)

Postup:

1. Rozpusťte čokoládu ve smetaně na mírném ohni.

2. Ovoce omyjte a nakrájejte na kousky.

3. Podávejte ovoce s rozehřátou čokoládou na ponořování.

Tajný tip: Chcete-li tuto vitamínovou bombu trochu odlehčit, zkuste nahradit smetanu bezlaktózovou.

Pudingový dezert s jahodami

Ingredience:

– práškový vanilkový pudink,

– 2 lžíce cukru,

– 500 ml mléka,

– 500 gramů jahod

Postup: 

1. Nechte trochu zahřát mléko a poté za stálého míchání vysypte puding i s cukrem.

2. Míchejte, dokud nezhoustne.

3. Ozdobte jahodami.

Tajný tip: Pudink lze koupit i jahodový, a tak se bude hodit i barevně.

Rychlý tvarohový dezert

Ingredience:

– 250 g tvarohu,

– 1 – 2 lžíce medu,

– 1 čajová lžička vanilkového extraktu,

– 100 g čerstvého ovoce (jahody, maliny, borůvky)

Postup:

1. V misce smíchejte tvaroh, med a vanilkový extrakt.

2. Do sklenic dejte tvarohovou směs a navrch přidejte ovoce.

3. Ozdobte lístky čerstvé máty.

Tajný tip: Víte, že mátu si můžete pěstovat i na okně v kuchyni

 

Pokud hledáte více inspirací k vaření, s tím vám rádi pomůžeme tu

Přečtěte si další články z této kategorie: recepty valentyn vztahy
Další články

Jak se přestat srovnávat s ostatními a objevit vlastní hodnotu?

Slyšeli jste to už mnohokrát: „Přestaňte se srovnávat s ostatními.“...

Zjistit více

5 ikonických žen, které změnily pohled na ženskost

Ženskost znamená pro každého něco jiného. Pro někoho představuje dokonalý...

Zjistit více

Tradiční zimní jídla a nápoje u nás i ve světě

Zima je obdobím, kdy se těšíme na všechna tradiční jídla,...

Zjistit více