Minimalistické valentýnské recepty pro zaneprázdněné

Mnoho lidí Valentýn neuznává, neboť ho považuje za smyšlený a komerční svátek. Avšak tento svátek sahá až do 3. století našeho letopočtu, kdy právě římský kněz Valentýn oddával zamilované páry i přes zákaz císaře Claudia. Kněz byl popraven 14. února a před smrtí napsal milostný dopis dceři vězeňského dozorce, a tak vzniklo první valentýnské přání.
Ať už Valentýna slavíte, nebo ne, ať jste v páru, nebo single, stále si ho umíte zpříjemnit chutným jídlem. A že nemáte čas? Nevadí, přinášíme vám seznam opravdu jednoduchých receptů, které zvládne každý.
Mini quiche s kozím sýrem a bylinkami
Ingredience:
– 1 balení listového těsta,
– 150 g kozího sýra,
– 3 vejce,
– 100 ml smetany ke šlehání,
– čerstvé bylinky (rozmarýn nebo tymián),
– sůl a pepř
Postup:
1. Těsto vyložte do formiček.
2. V misce rozmíchejte vejce, smetanu, sůl a pepř.
3. Přidejte nadrobený kozí sýr a nasekané bylinky.
4. Nalijte směs do formiček.
5. Pečte 20 až 25 minut na 180 °C, dokud nebudou zlatavé a pevné.
Tajný tip: Kupte si formičky s odnímatelným dnem k vyjmutí bez poškození.
Těstoviny carbonara
Ingredience:
– 200 g těstovin (ideálně špagety),
– 100 g slaniny,
– 2 vejce,
– 50 g strouhaného parmazánu,
– sůl a pepř
Postup:
1. Uvařte těstoviny podle návodu a hlavně al dente.
2. Na pánvi opečte slaninu do křupava.
3. V misce smíchejte vejce, parmazán, sůl a pepř.
4. Uvařené těstoviny smíchejte se slaninou a ihned zalijte vaječnou směsí.
5. Rychle promíchejte, aby vznikla krémová omáčka.
Tajný tip: Pokud vaříte pro svou polovičku, nezapomeňte kuchyni pořádně uklidit, v čemž vám pomůže tento pomocník.
Valentýnské toasty
Ingredience:
– 2 plátky toastu,
– 100 g krémového sýra,
– 3 až 4 jahody,
– med podle chuti
Postup:
1. Opečte toasty dozlatova.
2. Na každý plátek toastu natřete krémový sýr.
3. Jahody nakrájejte na tenké plátky a pokladte na sýr.
4. Pokapejte medem a vykrojte do srdíčkových tvarů pomocí formičky.
Tajný tip: Využít můžete jakýkoli typ chleba, nejen toast.
Čokoládové fondue
Ingredience:
– 200 g tmavé čokolády,
– 100 ml smetany ke šlehání,
– jahody, banány, maliny (nebo jiné ovoce podle chuti)
Postup:
1. Rozpusťte čokoládu ve smetaně na mírném ohni.
2. Ovoce omyjte a nakrájejte na kousky.
3. Podávejte ovoce s rozehřátou čokoládou na ponořování.
Tajný tip: Chcete-li tuto vitamínovou bombu trochu odlehčit, zkuste nahradit smetanu bezlaktózovou.
Pudingový dezert s jahodami
Ingredience:
– práškový vanilkový pudink,
– 2 lžíce cukru,
– 500 ml mléka,
– 500 gramů jahod
Postup:
1. Nechte trochu zahřát mléko a poté za stálého míchání vysypte puding i s cukrem.
2. Míchejte, dokud nezhoustne.
3. Ozdobte jahodami.
Tajný tip: Pudink lze koupit i jahodový, a tak se bude hodit i barevně.
Rychlý tvarohový dezert
Ingredience:
– 250 g tvarohu,
– 1 – 2 lžíce medu,
– 1 čajová lžička vanilkového extraktu,
– 100 g čerstvého ovoce (jahody, maliny, borůvky)
Postup:
1. V misce smíchejte tvaroh, med a vanilkový extrakt.
2. Do sklenic dejte tvarohovou směs a navrch přidejte ovoce.
3. Ozdobte lístky čerstvé máty.
Tajný tip: Víte, že mátu si můžete pěstovat i na okně v kuchyni?
Pokud hledáte více inspirací k vaření, s tím vám rádi pomůžeme tu.
Jak se přestat srovnávat s ostatními a objevit vlastní hodnotu?
Slyšeli jste to už mnohokrát: „Přestaňte se srovnávat s ostatními.“...
Zjistit více5 ikonických žen, které změnily pohled na ženskost
Ženskost znamená pro každého něco jiného. Pro někoho představuje dokonalý...
Zjistit víceTradiční zimní jídla a nápoje u nás i ve světě
Zima je obdobím, kdy se těšíme na všechna tradiční jídla,...
Zjistit více