Letní grilování: Recepty a tipy na úžasná jídla
Léto je ideální čas na grilování s přáteli, rodinou a vychutnání si lahodného jídla pod širým nebem. Ať už jste zkušený gril mistr nebo nováček, který chce zapůsobit na své hosty, v našem článku naleznete chutné recepty, díky kterým bude váš zážitek z letního grilování úžasný.
Než se vrhneme na recepty, pojďme si říci několik základních tipů pro skvělé grilování:
– Předehřátí grilu: Před grilováním vždy předehřejte gril na cca 15–20 minut. To zajistí rovnoměrné grilování a pomáhá předcházet přilepení jídla.
– Čištění grilovacích roštů: Čisté rošty snižují riziko přihoření.
– Naolejujte mřížky: Pomocí papírové utěrky namočené v oleji jemně potřete mřížky grilu. To pomáhá předcházet lepení a přidává na chuti.
– Použijte teploměr na maso: Abyste předešli přepečení nebo nedopečení, použijte teploměr ke kontrole vnitřní teploty masa.
Recepty na úžasná jídla na gril:
1. Šťavnaté kofty na grilu od pana Tymiána
Ingredience na kofty:
– 330 g mletého hovězího masa,
– 220 g mletého vepřového masa,
– 70 g jemně nastrouhané cibule,
– 2 PL strouhanky,
– 1 vejce,
– 3 stroužky česneku,
– 3 PL najemno nasekané petrželky,
– 1 ČL soli,
– 1 ČL uzené papriky,
– 1 lžička mletého pepře,
– ½ kmínu,
– rostlinný olej.
Ingredience na dresink:
– 200 ml bílého jogurtu,
– 3 PL čerstvě nasekané máty,
– šťáva z ½ citronu,
– špetka soli,
Pozrite si na tento recept video postup.
2. Grilované krevety s česnekem a citrónovou omáčkou
Ingredience:
– 500 g oloupaných a očištěných krevet,
– 2 PL olivového oleje,
– 2 stroužky utřeného česneku,
– šťáva z citronu,
– špetka soli a mletého pepře,
– nasekaná petrželka.
Postup:
V misce smícháme rozmačkaný česnek, olivový olej, šťávu z citronu, pepř a petrželku. Následně krevety namočíme do směsi a necháme odstát asi 15 minut. Následně krevety grilujeme 3 minuty z každé strany, tak aby byly krásně propečené.
3. Grilované masové kuličky
Ingredience na 4 porce:
– 500 g mletého masa,
– 1 PL rajčatového protlaku,
– 3 PL sójové omáčky,
– 6 cibulek,
– petrželka,
– zázvor,
– špetka soli a mletého pepře.
Postup:
Osolíme a opepříme maso, přidáme rajčatový protlak, sójovou omáčku a nakrájenou petrželku. Promícháme a začneme tvarovat kuličky, které následně napichujeme na grilovací jehlu. Střídáme masové kuličky a cibulku. Grilujeme ze všech stran.
4. Grilovaná chilli treska
Ingredience:
– 1 cibule,
– čerstvý nasekaný koriandr,
– olivový olej,
– sušená rajčata,
– 2 rozmačkané stroužky česneku,
– 4 PL chilli džemu,
– špetka soli a mletého pepře.
Postup:
Všechny ingredience spolu smícháme v misce. Následně do směsi vložíme třesku a necháme marinovat alespoň 30 minut. Rybu grilujeme 20 minut na středně vysoké teplotě a otočíme, když je maso propečené.
Věříme, že si díky našim tipům a receptům grilovací sezónu užijete naplno!
Palačinky s jablečnou náplní
Představte si vůni jemných palačinek, které se na talíři spojují...
Zjistit víceJak si vyrobit papírového ježka? – video
Vyrobte si s dětmi jednoduchého ježka, který vám rozjasní podzim. ...
Zjistit víceJak si co nejvíc užít vánoční trhy?
Vánoční trhy jsou jednou z nejkrásnějších a nejmagičtějších součástí adventního...
Zjistit více