Letní grilování: Recepty a tipy na úžasná jídla

Léto je ideální čas na grilování s přáteli, rodinou a vychutnání si lahodného jídla pod širým nebem. Ať už jste zkušený gril mistr nebo nováček, který chce zapůsobit na své hosty, v našem článku naleznete chutné recepty, díky kterým bude váš zážitek z letního grilování úžasný.

 

Než se vrhneme na recepty, pojďme si říci několik základních tipů pro skvělé grilování:

– Předehřátí grilu: Před grilováním vždy předehřejte gril na cca 15–20 minut. To zajistí rovnoměrné grilování a pomáhá předcházet přilepení jídla.

– Čištění grilovacích roštů: Čisté rošty snižují riziko přihoření.

– Naolejujte mřížky: Pomocí papírové utěrky namočené v oleji jemně potřete mřížky grilu. To pomáhá předcházet lepení a přidává na chuti.

– Použijte teploměr na maso: Abyste předešli přepečení nebo nedopečení, použijte teploměr ke kontrole vnitřní teploty masa.

 

Recepty na úžasná jídla na gril:

 

1. Šťavnaté kofty na grilu od pana Tymiána

 

Ingredience na kofty:

– 330 g mletého hovězího masa,
– 220 g mletého vepřového masa,
– 70 g jemně nastrouhané cibule,
– 2 PL strouhanky,
– 1 vejce,
– 3 stroužky česneku,
– 3 PL najemno nasekané petrželky,
– 1 ČL soli,
– 1 ČL uzené papriky,
– 1 lžička mletého pepře,
– ½ kmínu,
– rostlinný olej.

Ingredience na dresink:

– 200 ml bílého jogurtu,
– 3 PL čerstvě nasekané máty,
– šťáva z ½ citronu,
– špetka soli,

Pozrite si na tento recept video postup.  

 

2. Grilované krevety s česnekem a citrónovou omáčkou

 

 

Ingredience:

– 500 g oloupaných a očištěných krevet,
– 2 PL olivového oleje,
– 2 stroužky utřeného česneku,
– šťáva z citronu,
– špetka soli a mletého pepře,
– nasekaná petrželka.

Postup:

V misce smícháme rozmačkaný česnek, olivový olej, šťávu z citronu, pepř a petrželku. Následně krevety namočíme do směsi a necháme odstát asi 15 minut. Následně krevety grilujeme 3 minuty z každé strany, tak aby byly krásně propečené.

 

3. Grilované masové kuličky

 

 

Ingredience na 4 porce:

– 500 g mletého masa,

– 1 PL rajčatového protlaku,

– 3 PL sójové omáčky,

– 6 cibulek,

– petrželka,

– zázvor,

– špetka soli a mletého pepře.

Postup: 

Osolíme a opepříme maso, přidáme rajčatový protlak, sójovou omáčku a nakrájenou petrželku. Promícháme a začneme tvarovat kuličky, které následně napichujeme na grilovací jehlu. Střídáme masové kuličky a cibulku. Grilujeme ze všech stran.

 

4. Grilovaná chilli treska

 

 

Ingredience:

– 1 cibule,

– čerstvý nasekaný koriandr,

– olivový olej,

– sušená rajčata,

– 2 rozmačkané stroužky česneku,

– 4 PL chilli džemu,

– špetka soli a mletého pepře.

Postup:

Všechny ingredience spolu smícháme v misce. Následně do směsi vložíme třesku a necháme marinovat alespoň 30 minut. Rybu grilujeme 20 minut na středně vysoké teplotě a otočíme, když je maso propečené.

Věříme, že si díky našim tipům a receptům grilovací sezónu užijete naplno!

 

Odběr novinek

Zadejte svůj e-mail a užijte si všechny rady, tipy a novinky.

Zadejte prosím platný e-mail
Před odesláním musíte souhlasit
Další články

10 jednoduchých změn pro ekologičtější domácnost, které zvládne každý

Chtěli byste žít zeleněji, ale nevíte, kde začít? Nejlepší je...

Zjistit více

Jak na rybičky z rolky, které rozvíjejí jemnou motoriku dětí?

Tyto nádherné koi rybičky jsou vyrobeny z obyčejné toaletní rolky,...

Zjistit více