Letní grilování: Recepty a tipy na úžasná jídla

Léto je ideální čas na grilování s přáteli, rodinou a vychutnání si lahodného jídla pod širým nebem. Ať už jste zkušený gril mistr nebo nováček, který chce zapůsobit na své hosty, v našem článku naleznete chutné recepty, díky kterým bude váš zážitek z letního grilování úžasný.

 

Než se vrhneme na recepty, pojďme si říci několik základních tipů pro skvělé grilování:

– Předehřátí grilu: Před grilováním vždy předehřejte gril na cca 15–20 minut. To zajistí rovnoměrné grilování a pomáhá předcházet přilepení jídla.

– Čištění grilovacích roštů: Čisté rošty snižují riziko přihoření.

– Naolejujte mřížky: Pomocí papírové utěrky namočené v oleji jemně potřete mřížky grilu. To pomáhá předcházet lepení a přidává na chuti.

– Použijte teploměr na maso: Abyste předešli přepečení nebo nedopečení, použijte teploměr ke kontrole vnitřní teploty masa.

 

Recepty na úžasná jídla na gril:

 

1. Šťavnaté kofty na grilu od pana Tymiána

 

Ingredience na kofty:

– 330 g mletého hovězího masa,
– 220 g mletého vepřového masa,
– 70 g jemně nastrouhané cibule,
– 2 PL strouhanky,
– 1 vejce,
– 3 stroužky česneku,
– 3 PL najemno nasekané petrželky,
– 1 ČL soli,
– 1 ČL uzené papriky,
– 1 lžička mletého pepře,
– ½ kmínu,
– rostlinný olej.

Ingredience na dresink:

– 200 ml bílého jogurtu,
– 3 PL čerstvě nasekané máty,
– šťáva z ½ citronu,
– špetka soli,

Pozrite si na tento recept video postup.  

 

2. Grilované krevety s česnekem a citrónovou omáčkou

 

 

Ingredience:

– 500 g oloupaných a očištěných krevet,
– 2 PL olivového oleje,
– 2 stroužky utřeného česneku,
– šťáva z citronu,
– špetka soli a mletého pepře,
– nasekaná petrželka.

Postup:

V misce smícháme rozmačkaný česnek, olivový olej, šťávu z citronu, pepř a petrželku. Následně krevety namočíme do směsi a necháme odstát asi 15 minut. Následně krevety grilujeme 3 minuty z každé strany, tak aby byly krásně propečené.

 

3. Grilované masové kuličky

 

 

Ingredience na 4 porce:

– 500 g mletého masa,

– 1 PL rajčatového protlaku,

– 3 PL sójové omáčky,

– 6 cibulek,

– petrželka,

– zázvor,

– špetka soli a mletého pepře.

Postup: 

Osolíme a opepříme maso, přidáme rajčatový protlak, sójovou omáčku a nakrájenou petrželku. Promícháme a začneme tvarovat kuličky, které následně napichujeme na grilovací jehlu. Střídáme masové kuličky a cibulku. Grilujeme ze všech stran.

 

4. Grilovaná chilli treska

 

 

Ingredience:

– 1 cibule,

– čerstvý nasekaný koriandr,

– olivový olej,

– sušená rajčata,

– 2 rozmačkané stroužky česneku,

– 4 PL chilli džemu,

– špetka soli a mletého pepře.

Postup:

Všechny ingredience spolu smícháme v misce. Následně do směsi vložíme třesku a necháme marinovat alespoň 30 minut. Rybu grilujeme 20 minut na středně vysoké teplotě a otočíme, když je maso propečené.

Věříme, že si díky našim tipům a receptům grilovací sezónu užijete naplno!

 

Odběr novinek

Zadejte svůj e-mail a užijte si všechny rady, tipy a novinky.

Zadejte prosím platný e-mail
Před odesláním musíte souhlasit
Další články

Palačinky s jablečnou náplní

Představte si vůni jemných palačinek, které se na talíři spojují...

Zjistit více

Jak si vyrobit papírového ježka? – video

Vyrobte si s dětmi jednoduchého ježka, který vám rozjasní podzim. ...

Zjistit více

Jak si co nejvíc užít vánoční trhy?

Vánoční trhy jsou jednou z nejkrásnějších a nejmagičtějších součástí adventního...

Zjistit více