Jak si vychutnat Zelený čtvrtek nejen na talíři
I vy máte spojený Zelený čtvrtek hlavně se špenátem? Naši předkové ale používali různé jiné pochutiny této jarní barvy. Pokusím se vás inspirovat dobrými tipy, kterým možná dáte i vy zelenou.
Proč je Zelený čtvrtek zelený?
Nazývá se tak údajně podle zeleně v Getsemanské zahradě, kde zatkli Ježíše Krista. Na některých místech se v tento den používalo roucho zelené barvy a i zvyk jíst v tento den hodně zeleniny podporuje jeho název. Tradičně se podává zelená strava, aby byl člověk po celý rok zdravý. U nás se konzumuje především špenát.
Zelené na talíři
Říká se, že s každým jídlem bychom měli sníst i něco zeleného. Ale povězme si pravdu, ne každý má v oblibě špenát. Pro takové tu máme tipy na další zelené dobroty, se kterými vyčarujete jídlo, které bude celé rodině po chuti. Vyzkoušejte například šťavelovou omáčku, zapečený kopřivový nákyp, brokolicovou polévku, hrachovou omáčku, chřestový salát nebo avokádové toasty. Chutný tip najdete i v našem videu s receptem na jarní koláč s chřestem.
Zelené vedle talíře
Zelená je barva přírody, jara, něčeho nového a vitálního. Tato barva představuje štěstí a rovnováhu a má dokonce zklidňující vliv. Proto pokud ji zařadíte do svého domova nebo kanceláře, určitě nebudete litovat. Nejjednodušší způsob, jak si instantně pořídit zeleň do své domácnosti, je koupě jakýchkoli rostlin a květin. Na sváteční stůl si můžete připravit květinový věnec podle našeho video návodu.
Tradiční zimní jídla a nápoje u nás i ve světě
Zima je obdobím, kdy se těšíme na všechna tradiční jídla,...
Zjistit víceObjevte ta nejlepší místa k sáňkování na Slovensku i v Česku
Pamatujete na ty chvíle v dětství, kdy jste chodili sáňkovat?...
Zjistit víceJak si uplést deku bez jehlic? – video
Toužíte po jemné a nadýchané dece a v obchodě ji...
Zjistit více