Jak dětem zpříjemnit den? Připravte jim parádní snídani
Každý rodič ví, jak je těžké neustále vymýšlet nové a zajímavé pokrmy, které potomci uznají za hodné pozornosti. Zkombinovat atraktivní vzhled, dostatek živin a vitamínů se stále měnícími se chutěmi dětí je úkol pro génia. Nabízíme pomocnou ruku v podobě několika tipů, jak docílit uznalých pohledů a prázdných talířů či misek.
Ovesná kaše
Kaše je jednou z nejoblíbenějších snídaní pro děti i dospělé. Její velkou výhodou je snadná příprava, kdy v mléce (které můžeme naředit vodou) povaříte jemné ovesné vločky. Hotovou kaši můžete dochutit podle preferencí jednotlivých spolustolovníků. Ať už jde o máslo, med, kakao, skořici, nebo čerstvé či mražené ovoce (jahody, borůvky, banány atp.). Všechny přísady navíc můžete na stůl připravit předem, takže se dochucování snadno promění v kolektivní zábavu.
Voňavý tip: Při vaření kaše do ní přisypte vanilkový cukr. Získáte tak neodolatelnou vůni na pozadí všech chutí.
Toasty a topinky
Další snídaňovou klasikou jsou toasty a topinky. Jejich výhodou je obrovská variabilita, ať už jde o sladkou, nebo slanou variantu. Máslo, marmelády, různé kakaové a oříškové pomazánky, med a ovoce na jedné straně a sýry, zelenina, salámy nebo vajíčka na té druhé.
Těm nejmenším můžete toasty vykrajovat do zábavných tvarů a obličejů, pro starší pak můžete připravit domácí simulaci hotelové švédské snídaně, u níž se všichni můžete skvěle pobavit. A mezi námi, je to méně náročnější na přípravu.
Palačinky, lívance, vafle
Jestli si chcete u svých dětí vysloužit nehynoucí slávu a „řád zlaté vařečky“, připravte jim palačinky, lívance nebo vafle. Tohle jídlo totiž milují úplně všichni. Nemusíte ani v kuchyni efektně obracet palačinky jako eskamotéři, stačí na stůl postupně posouvat zlatavé placky, které si už děti samy rády dochutí a dozdobí. I tady platí, že můžete připravit slanou variantu, přesto si myslíme, že sladká bude tentokrát výrazně vítězit. Ušlehejte tvaroh s cukrem, nabídněte kakao, javorový sirup, med a čerstvé ovoce. Zbytek už nechte na dětské fantazii.
Voňavý tip: Pokud chystáte sladkou variantu, přidejte do těsta vanilkový cukr a nastrouhanou špetku kůry z bio citronu. Docílíte tak neodolatelné vůně.
Vejce 100x jinak
Synonymem pro vydatnou snídani jsou vajíčka. Můžete je uvařit natvrdo a plátky rozložit na chleba namazaný máslem. Nebo připravte omeletu, kterou ozdobíte nastrouhaným sýrem. Máte-li doma starší chleba, obalte ho ve vajíčku, osmažte na pánvi a servírujte se šunkou a zeleninou. Možností je zkrátka nevyčerpatelné množství. A pokud se děti ošívají nad neosobním přístupem, zkuste třeba omeletu ozdobit zeleninou tak, abyste vytvořili usmívající se obličej. Také volská oka lze kreativně naaranžovat do zajímavých forem. Stačí jen špetka tvořivosti.
Sametový tip: Míchaná vajíčka při šlehání v hrníčku zjemněte trochou smetany. Milovníci pikantnějších chutí zase ocení, když těsně před koncem vmícháte lžičku francouzské hořčice.
Jogurtové fantazírování
Čím jednodušší základ, tím větší prostor pro fantazii. To platí i pro jogurt ke snídani. Není nic snazšího než bílý jogurt v misce, dostatečná zásoba různého ovoce a pro ty největší mlsaly i kapka medu. Snídaně se snadno promění v tvořivou dílnu, ve které se budou vaše děti předhánět v originálnějších výtvorech.
Chuťový tip: Zkuste servírovat jogurt řeckého typu, který má minimálně 10 % tuku. Chuťový rozdíl je obrovský. Zcela reálně pak hrozí, že děti už nebudou chtít žádný jiný.
Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, nezapomeňte, že snídaní startujete celý den. To znamená, že kromě vydatného jídla je důležitá i psychická pohoda u stolu. Nikam nespěchejte a dobře se pobavte. Uvidíte, jak vám to nakopne den tím správným směrem.
Palačinky s jablečnou náplní
Představte si vůni jemných palačinek, které se na talíři spojují...
Zjistit víceJak si vyrobit papírového ježka? – video
Vyrobte si s dětmi jednoduchého ježka, který vám rozjasní podzim. ...
Zjistit víceJak si co nejvíc užít vánoční trhy?
Vánoční trhy jsou jednou z nejkrásnějších a nejmagičtějších součástí adventního...
Zjistit více